Aikuisten värityskirjat ovat hyödyllisiä lähes kaikille

Viime aikoina aikuisten värityskirjat ovat nousseet suureen suosioon ja niiden tehoa onkin perusteltu useissa eri lähteissä. Värittäminen on todella hyvä keino palautua ja rentoutua. Samalla keskittymiskyky paranee ja aivot saavat mielekästä tekemistä, joka voittaa joutenolon, mutta ei kuitenkaan uuvuta.

Värityskirjojen viehätys perustuu samaan kuin esimerkiksi virkkaaminen, kutominen tai ompeleminen. Se on pientä puuhastelua, joka vaatii jonkin verran aivoilta keskittymistä, erityisesti hienomotoriikan osalta. Samalla kuitenkin hyödynnetään taitoa, joka on jo hallussa, eivätkä aivot rasitu samalla tavalla kuin esimerkiksi opetellessa täysin uutta taitoa.

Yksinkertainen tekeminen on tärkeää

Aivot tarvitsevat toisinaan lepoa ja siksi juuri yksinkertainen tekeminen, kuten värittäminen, on niille tärkeää. Silloin tietoisuus on ikään kuin vapaalla vaihteella, kun kädet tekevät muuta. Tämä antaa hyvän mahdollisuuden palautumiseen ja samalla pysyy kuitenkin aktiivisempana kuin esimerkiksi televisiota tuijottaessa. Värittäessä saa huomionsa kiinnitettyä yhteen yksinkertaiseen asiaan ja sitä kautta myös keskittymiskyky parantuu. Lisäksi ihminen on melko visuaalinen olento, joka nauttii varmasti väreistä ja niiden luomasta harmoniasta. Värittäessä saa itse kehittää haluamansa värimaailman valmiille pohjalle ja tämä onkin vaikutukseltaan melko terapeuttista.

Värityskirjoja on saatavilla valmiina tai sellaisen voi tehdä myös itse

Värityskirjoja myydään nykyään monessa eri paikassa ja esimerkiksi kirjakaupat tarjoavat runsaasti erilaisia valikoimia. Jos pitää piirtämisestä, voi värityskirjan toki tehdä myös mallien mukaan tai vapaalla kädellä aivan itse. Moni saattaa kuitenkin kokea tämän liian vaativaksi ja pitäytyy mieluummin kaupasta hankituissa kirjoissa, tai tulostaa netistä itselleen kuvia, joita voi värittää.

Kaikille sopivaa puuhaa

Värittäminen on helposti mielletty pienten lasten puuhasteluksi, mutta se ei suinkaan katso ikää, sukupuolta tai sosiaalista asemaa. Aikuisten värityskirjat voivat tarjota hyvinkin paljon haastetta. Nykymaailmassa eletään jatkuvassa tietotulvassa, jossa keskittymiskyky on koetuksella. Moni saattaa pelkästään tavallisen työpäivän jälkeen kokea olevansa ylikuormittunut. Kun aivot saavat liikaa ärsykkeitä, eivät ne loppujen lopuksi jaksa keskittyä enää mihinkään ja juuri siksi pikkutarkka mekaaninen tekeminen voi hyödyttää ketä tahansa, joka kokee työnsä tai muun arkensa olevan todella kuormittavaa henkisellä tai fyysisellä tasolla.