Suomen saunakulttuuri kukoistaa

Suomessa, jossa saunoja on väkilukua kohden eniten maailmassa, luulisi julkisten saunojen olevan melko harvojen suosiossa. Tämä on kuitenkin juuri päinvastoin sillä Suomen saunakulttuuri kukoistaa erityisesti julkisten saunojen osalta. Vaikka julkisten saunojen osuus on vähentynyt, ovat harvat jäljelle jääneet edelleen kovassa suosiossa ja aktiivisessa käytössä. Suomeen on pikku hiljaa kehittynyt myös vakituisia saunayhteisöjä, jotka osaltaan vastaavat myös näiden julkisten saunojen ylläpidosta ja kunnostuksesta.

Suomalaisille sauna on jopa elinehto

Vaikka suomalaisia pidetään perinteisesti hieman sisäänpäinkääntyneenä ja toisinaan jopa epäsosiaalisena kansana, muodostaa yhteissaunominen melkoisen poikkeuksen suomalaisessa kulttuurissa, jossa vieraille puhumista hieman karsastetaan, jopa pelätään. Aikoinaan Helsingissä julkisia saunoja oli huomattavasti enemmän ja lähes joka kaupunginosasta löytyi omansa. Saunat olivat kokoontumispaikkoja, jossa vaihdettiin viikon kuulumiset ja tavattiin toisinaan myös uusia tuttavuuksia.

Nykyään saunojen vähennyttä, tällaista viikottaista sosiaalista kokoontumista tapahtuu enimmäkseen taloyhtiöiden lenkkisaunavuoroilla, jos sielläkään. Kuitenkin uudet yrittäjät ovat innostuneet kehittämään jo kuolemassa ollutta kulttuuria ja onnistuneetkin siinä melkoisen hyvin. Tästä kertovat omaa tarinaansa muun muassa Helsingin kaksi melko uutta julkista saunaa Löyly ja Allas.

Suomi kiinnostaa maailmalla

Saunakulttuuri ei ole suunnattu pelkästään suomalaisille, vaan myös moni turisti haluaa vierailla suomalaisessa saunassa. Suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri on erityisesti viime vuosina herättänyt kiinnostusta maailmalla ja monet haluavatkin Suomessa vieraillessaan kokea aitoja suomalaisia elämyksiä, kuten saunan.

Hankaluuksia saunakulttuurissa saattaa tuottaa suomalaisten vapaamielisyys alastomuuden suhteen, joka taas joissain toisissa maissa on täysin käsittämätöntä. Monet julkiset saunat kuitenkin sallivat myös uimapukujen käytön saunassa, joten turistien ei tarvitse joutua kiusallisiin tilanteisiin, jos he kokevat, että alastomuus on liian vaivaannuttavaa.

Julkiset saunat eivät toki rajoitu vain pääkaupunkiin, vaan saunoja löytyy myös Lapista, minne moni turisti suuntaakin Suomessa vieraillessaan. Saunoja on erityisesti turistikeskittymien, kuten Rukan ja Levin yhteydessä. Halutessaan on myös mahdollista vuokrata omia saunoja, vaikka mökin yhteydessä. Näin saunaan saa tutustua rauhassa, ilman muita ihmisiä ja kokea ehkä jopa autenttisemman suomalaisen saunaelämyksen, jonka jälkeen voi joko käydä avannossa tai pulahtaa viileään järveen ja nauttia yöttömästä yöstä.