Tuoksuilla voi lievittää stressiä

Tuoksujen ja hajujen merkitys ihmiselle on todella suuri. Vaikka pidämmekin itseämme pääasiassa visuaalisina olentoina, ei tuoksujen merkitystä kannata aliarvioida. Tuoksuilla voi saada itsensä rentoutumaan aivan uudella tavalla ja niillä on mahdollista myös herättää kaukaisia muistoja. Aivoissa hajuja ja tuoksuja käsittelevä alue sijaitsee aivan muistialueen vieressä, joten onkin hyvin mahdollista, että tietyt tuoksut muistuttavat esimerkiksi lapsuudesta. Siksi monet luonnehtivatkin tiettyjä tuoksuja esimerkiksi mummolan tuoksuksi tai mökkirannaksi. Tämä assosiaatio on usein niin vahva, että se palauttaa monet heti muistoissaan ensimmäiseen paikkaan, josta tuoksu muistuttaa.

Rauhoittavia tuoksuja

On myös tiettyjä tuoksuja, jotka universaalisti saavat ihmiset rentoutumaan, sillä ne vapauttavat aivoissa välittäjäaineita, jotka puolestaan saavat aikaan rentoutuneen olon. Itsensä stressaantuneeksi kokeva voi lievittää oloaan muun muassa laventelin tai kamomillan avulla. Nämä tuoksut ovat erityisen suosittuja osittain myös siksi, että ne ovat helposti saatavilla esimerkiksi tuoksukynttilöinä, aromaattisina öljyinä tai voiteina. Kamomillatee on myös usein yhdistetty rentoutumiseen ja nukahtamisen helpottamiseen sen sisältämien ainesosien ja myös tuoksun vuoksi.

Läheisten läsnäolo rentouttaa

Toinen rentouttava tuoksu on myös läheisen ja rakkaan ihmisen ominaishaju tai tuoksu, jota ihminen käyttää. Tämä johtuu osittain siitä, että ihminen jopa tiedostamattaan rentoutuu, kun lähellä on tuttu ja luotettava henkilö. Sama reaktio voi tapahtua myös rakkaan lemmikin hajusta. Esimerkiksi maalla kasvaneet saattavat mieltää jopa navetan hajun miellyttäväksi, koska se palauttaa mieleen hyviä lapsuusmuistoja. Jos kärsii univaikeuksista, voi esimerkiksi koettaa nukkua läheisen ihmisen vaatteen vieressä tai pukeutua siihen. Tuttu tuoksu rauhoittaa ja vähentää stressiä.

Leivontatuotteet vähentävät stressiä

Erityisesti pullantuoksu on monelle tuttu lapsuudesta, mutta oikeastaan mikä tahansa leivonnan tuoksu auttaa vähentämään stressiä ja rentouttaa. Tämä perustuu osin muistoihin ja osittain myös siihen, että leipoessa itse saa myös muuta tekemistä kuin huolehtiminen. Lisäksi herkulliset tuoksut saattavat tuoda veden kielelle ja nälän iskiessä ovat huolet tyypillisesti toisella sijalla, kun huomio keskittyy herkullisiin leivonnaisiin.

Jos omaa suosikkituoksua ei ole vielä löytynyt, kannattaa yrittää muistella niitä hetkiä, kun on ollut erityisen onnellinen ja palauttaa mieleen sen ajan tapahtumia löytääkseen oman suosikkinsa.